Hoito-ohjeet

Hoito-ohjeet


LÄVISTYKSEN HOITO-OHJE


Lävistyksen paraneminen on yksilöllistä. Siihen vaikuttavat hygienia ja oman kehosi toiminta. Puhtaus, huolellisuus, kärsivällisyys, terveet elämäntavat ja vitamiinien syöminen edesauttavat paranemista. Joskus lävistys saattaa vuotaa verta parikin päivää ja siihen saattaa muodostua mustelma. Noudattamalla näitä hoito-ohjeita, saat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

ÄLÄ POISTA KORUA

Pidä alkuperäistä korua koko parantumisen ajan. Muista kiristellä kierresulkuisten korujen pallot säännöllisesti, jottei pallot pääse löystymään ja irtoamaan.

PUHTAUS

Lävistys on avohaava, jossa piilee aina tulehdusriski. Käsittele korua ja lävistystä aina puhtain käsin. Huuhtele lävistys aamuin illoin lämpimällä vedellä tai apteekin keittosuolaliuoksella. Säilytä avattua keittosuolaliuosta suljettuna jääkaapissa enintään viikon verran. Kaada liuosta ainoastaan puhtaaseen vanulappuun, harsotaitokseen tai topsiin. Jos liuos on sameaa, älä käytä sitä. HUOM! Älä käytä desinfiointi- tai puhdistusaineita. Ne ainoastaan hidastavat parantumista ärsyttämällä ja kuivattamalla lävistystä. Älä käytä pumpulia puhdistamiseen. Pumpulista irtoava nukka voi joutua lävistyksen sisälle ja aiheuttaa tulehduksen. Pehmitä aina kuivunut veri ja/tai kudosneste ennen poistamista esim. hauteella tai suihkun jälkeen. Huolehdi, ettei lävistykseen jää tai pääse saippuaa tai muita kemikaaleja (esim. hiuslakkaa tai voiteita). Kuivaa lävistysalue puhdistamisen ja suihkun jälkeen. Älä päästä vieraita ruumiin eritteitä lävistykseen (esim. sylki ja hiki). Oma hiki ja hikoilu eivät ole haitallisia lävistykselle. Suun alueen lävistyksissä purskuttele suu aina vedellä jokaisen syömisen, juomisen tai tupakoinnin jälkeen. Genitaalilävistyksissä pese kädet sekä ennen vessareissua että sen jälkeen. Noudata huolellisesti turvaseksiohjeita otettuasi suun genitaalialueen lävistyksen.

VÄLTÄ NÄITÄ

Älä pyörittele, liikuttele tai turhaan koskettele lävistystä tai sen ympärystä. Vältä saunomista, kylpemistä, uimista. Vältä lävistyksen tarttumista esim. pyyhkeeseen tai vaatteeseen. Tiukat vaatteet saattavat hangatessaan ärsyttää lävistystä ja siten hidastaa paranemista. Pukeudu mahdollisimman väljästi aina kun mahdollista. Tupakointi hidastaa suun alueen lävistysten paranemista. Otettuasi suun alueen lävistyksen älä käytä alkoholia, maito- tai sitrustuotteita ensimmäisen viikon aikana.

TULEHDUS JA HYLKIMINEN

Kaikki käyttämämme korut ovat titaania. Jos lävistys kaikesta huolimatta tulehtuu, älä poista korua. Tämä voi sulkea tulehduksen ihon sisälle. Tulehduksen oireet ovat turvotus, kuumotus, punoitus ja mätä. Jos epäilet lävistyksesi tulehtuneen, tule käymään liikkeessämme, niin mietitään jatkotoimenpiteitä. Ärtymistä voi lievittää keittosuolalioshauteilla. Kastele vanulappu tai harsotaitos läpimäräksi liuoksella ja haudo lävistystä 10-15min. Joskus vieras esine kehossa saattaa laukaista hylkimisreaktion ja koru pyrkii ”kasvamaan ulos”. Tässä tapauksessa koru on hyvä poistaa hyvissä ajoin ja antaa lävistysreijän umpeutua. Hylkimistä voi välttää noudattamalla jälkihoito-ohjeita huolellisesti ja käyttämällä laadukkaita korumateriaaleja.

PARANEMISAJAT (viitteellisiä)

Kieli 2-5vk Napa 3-12kk Nänni 3-6kk Septum 2-4vk Nenä 2-6kk Surface 3-6kk Smiley 2-3vk Huuli 5-8vk Kulma 5-8vk Korvan rusto 3-9kk Microdermal 1-3kk Genitaalit 2-3vk Korvalehti 1-2kk Tongue web 2-3vk


Suun alueen hoito-ohje


Mitä välttää:

Älä leiki lävistyksellä. Korun pureskelu ja sillä leikkiminen johtaa pahimmillaan ienten vetäytymiseen, hammasvaurioihin jne. Vältä ylimääräistä mekaanista stressiä, liika puhuminen ja leikkiminen korulla paranemisen alkuvaiheessa voi johtaa epämukavaan arpikudoksen muodostukseen, korun liikkumiseen kudoksessa ja muihin komplikaatioihin. ÄLÄ KÄYTÄ SUUVESIÄ TAI DESINFIOINTIAINEITA! Nämä hidastavat paranemista ja ärsyttävät lävistystä. Vältä suuseksiä ja suutelua paranemisaikana (n. 2 viikkoa). Paranemisaikana vältä ruokailuvälineiden jakamista: lasit, pullot, haarukat jne. Tupakoiminen nostaa riskiä komplikaatioihin ja pidentää paranemista. Vältä stressiä, juopottelua jne. Hyvät elintavat nopeuttavat paranemista. Vältä aspiriinia, alkoholia ja suuria kofeiini määriä turvotuksen aikana.

Huuhtelu:

Käytä runsaasti vettä suun huuhteluun, alkuvaiheessa on parasta kantaa mukana vesipulloa josta voit huuhdella suun aina kun olet syönyt, juonut taikka tupakoinut. Pidä huoli normaalista hammashygieniasta, vältä valkaisevia hammastahnoja. Mikäli haluat voit käyttää suun huuhteluun päivittäin keittosuolaliuosta (NaCL) jota saat apteekista valmiina steriilipakattuna. Tutustu apteekin käyttöohjeisiin ostaessasi huuhteen.

Ulkopuolelta huuhtelu huulilävistyksissä:

Huuhtele lävistys kaksi kertaa päivässä keittosuolaliuoksella (NaCL) suositeltavaa on käyttää ainakin kerran päivässä aikaa hieman enemmän huuhteluun ja hautoa lävistys keittosuolaliuoksella. Älä pyörittele, liikuttele taikka poista korua putsauksen yhteydessä. Kasvojen pesuun kannattaa käyttää mietoa pesuainetta esim Lactoline, Lactacyd, Minirisk tai Sebamed.

Normaalin paranemisen tunnusmerkkejä:

Ensimmäisten viikkojen aikana lävistys turpoaa, lievää veren vuotoa voi ilmetä, lieviä mustelmia ja kevyttä kipua. Paranemisen edetessä lävistys voi olla turvonnut. Lävistyksestä erittyy kellertävää taikka kirkasta nestettä joka on kudosnestettä EI mätää. Lävistys voi ulkoisesti vaikuttaa parantuneelta vaikka paranemisprosessi olisi vielä kesken lävityksen sisäosissa, ole kärsivällinen äläkä ala vaihtamaan taikka poistamaan korua liian aikaisin. Lävistys voi sulkeutua hyvin nopeasti vaikka se olisi jo täysin parantunut, älä pidä korua poissa pitkiä aikoja taikka saatat joutua luopumaan lävistyksestä.

Turvotuksen vähentämiseksi:

Imeskele pieniä jääpaloja. Tulehduskipulääkkeet kuten Ibuprofeiini valmisteet auttavat turvotukseen. Älä leiki korulla ja vältä turhaa puhumista. Ensimmäisinä öinä nuku niin että pääsi on selkeästi ylhäällä muuhun kehoon verrattuna, tämä vähentää yöllä muodostuvaa turvotusta.

Suu hygienia:

Osta uusi hammasharja! Vaihda suussa oleva lävistyskoru vähintään vuoden välein uuteen.

Muita neuvoja:

Vältä turhaa stressiä, hyvät elintavat nopeuttavat paranemista. Syö hyvin, nuku hyvin. Jos haluat nauti ruuan lisäksi lisävitamiineja paranemisaikana, C-vitamiini, rauta, B-vitamiinit ja sinkki edistävät paranemista.

Koru:

Kun turvotus on ohi tule ajoissa vaihtamaan koru lyhyempään jotta vältyt pureskelemasta korua mikä voi johtaa hammasvaurioihin. Suositeltavaa on että vaihdatat aina korun lävistäjällä jotta se vaihdetaan puhtaasti, hyvä laatuiseen koruun joka on puhdas. Kannattaa pitää mukana puhdasta vara palloa. Jos epäilet tulehdusta älä missään nimessä poista korua, laadukas koru ei aiheuta tulehdusta ja korun poistaminen johtaa tulehduksen jäämiseen anaerobiseen tilaan jossa se voi levitä aggressiivisesti.

Syöminen:

Vältä vahvasti maustettuja, suolaisia, happamia ja kuumia juomia sekä ruokia ja maitotuotteita paranemisen alkuvaiheessa (n. 2 viikkoa). Jos syöminen on vaikeaa koita ei kiinteitä ruokia taikka pieniä kerta annoksia. Jokainen keho paranee eri tavalla ja eri tahtiin. Mikäli sinulla on ongelmia taikka kysymyksiä paranemiseen ja lävistykseen liittyen ota yhteyttä lävistäjääsi taikka mieluiten tule käymään studiolla, neuvomme mielellämme kaikissa tapauksissa!

UNDER CONSTRUCTION
UNDER CONSTRUCTION

Suspension jälkihoito

Suspension jälkeen laitetut haavapeitteet voit poistaa samana iltana, mieluiten suihkussa jossa samalla puhdistat haavat lämpimällä vedellä.

Älä koske suspensio haavoihin ennen niiden kunnollista sulkeutumista.

Haavat tulee huuhdella kerran päivässä vedellä, älä käytä puhdistusaineita taikka vahvasti hajustettuja saippuoita.

Mieto saippua on parasta haava-alueen pesuun esim. Sebamed.

Ihon alle tulee ilmaa joka kipeyttää lihakset, tästä ei tule huolestua, ilman kertyminen on normaalia. Ilmaa ei tarvitse puristella vaan se häviää pikkuhiljaa kudoksiin.

On normaalia että lihakset ovat kipeytyneet suspension jälkeen, tästä ei tarvitse huolestua.

Haavojen kannattaa antaa hengittää, älä käytä laastareita jne. ellet työskentele/oleskele erityisen likaisissa oloissa. Jos joudut käyttämään laastaria tai haavataitosta ota se pois heti kun mahdollista ja huuhtele haavat lämpimällä vedellä.

Huolehdi vaatteiden ja lakanoiden jne puhtaudesta koska ne ovat suorassa kontaktissa haavojen kanssa. Suosittelemme vaihtamaan tuoreet lakanat heti alkuvaiheessa jälkihoitoa.

Mikäli sinulle tulee kysymyksiä jälkihoidosta ota yhteyttä Vallila Flylow:n henkilöstöön, neuvomme KAIKISSA suspensioon liittyvissä asioissa.

Alkuvaiheessa haavoista tulee vaaleaa kudosnestettä, tämä on normaalia, myös verta tulee jonkin verran. Emme siis suosittele alussa vaaleita lakanoita. Kun arpeutuminen alkaa haavoja voi myös kutittaa, tämä on normaalia, älä missään nimessä raavi haavoja.

Saunassa käymistä ja uimista pitää välttää vähintään ensimmäisen viikon ajan. Myöskin treenisalit, tatamit, voimistelu paikat jne jne. ovat yleensä hygienialtaan huonoja ja niitä kannattaa välttää kun haavat ovat vielä avonaiset.